21 januar 2009

Slutt på førstehjelp til gründere

Under Dusken:
"De to siste årene har Næringslivets Idéfond for NTNU drevet uten statlig støtte, nå legger de ned driften.
– Jeg er overrasket over at dette skjer under finanskrisen, nå som man bør satse på innovasjon. Idéfondet hjelper jo til med å gjøre forskningen om til arbeidsplasser, sier prosjektleder Per A. Wilson. Han undrer seg over at staten ikke lenger støtter opp om fondet, ettersom finanskrisen fører til at behovet for nye arbeidsplasser øker.

Idéfondet er en stiftelse som siden 1998 har arbeidet for å knytte bånd mellom næringslivet og forskningsmiljøet ved NTNU. Studenter og ansatte ved NTNU har kunnet søke støtte til prosjekter innen forskning og nyskapning, og årlig har det blitt delt ut omlag 5 millioner kroner til oppstart av gode prosjekter.

Prosjektleder Wilson synes det er leit at et velfungerende fond må legges ned. Han forteller at tanken bak Idéfondet er å støtte opp om gode idéer i startfasen.
– Vi har støttet nyskapning i en tidlig fase. Det viktigste er å ha en god idé. I tillegg må idéene være bærekraftige, og de må ha en partner på utsiden, forklarer han.
Det er nettopp det å gå tidlig inn i idéutviklingen han mener er så unikt og viktig med Idéfondet. På denne måten kan en hjelpe med midler til bygging av en prototype eller utvikling av en startegi for produktet, noe som vanligvis er nødt til å skje før man kan begynne å søke støtte fra andre aktører.

Næringslivets Idéfond ble avviklet ved inngangen av 2009.