25 mars 2009

Mulighetenes krise

adressa:
Kronikk av Per Ivar Karstad, Institutt for geologi og bergteknikk

"Norge vil etter hvert trenge nye industrielle ben å stå på. Ren energiproduksjon fra havbasert vind er en slik industriell mulighet, men trenger en sterk motor for å kunne realiseres. Den norske stat bør etablere en slik industriell motor, et statlig selskap innen havbasert vind – «StatWind». Store deler av inntektene fra de løpende CO2-avgiftene bør brukes til investeringskapital i dette selskapet.

Dagens finanskrise og den økonomiske stagnasjon som følger av denne åpner nye industrielle muligheter for Norge. Nå har Norge en unik mulighet til å foreta en omstilling i industrien for å bygge posisjoner for fremtidig verdiskaping innenfor bærekraftig energiproduksjon. ... En industriell satsing på havbasert vind og kraftbasert industri vil gi et betydelig antall arbeidsplasser i Norge. ...

Med dagens risiko og kostnadsbilde er det vanskelig å se at kommersielle aktører vil gripe denne muligheten. Dersom vi i Norge evner å skape en industriell utvikling rundt havbasert vind kan vi sette i gang en læreprosess for å få frem bedre løsninger og reduserte kostnader som vi i fremtiden vil være stolt av at vi lyktes med. Dette må vi gjøre nå dersom vi som nasjon skal etablere konkurransemessige fortrinn som kan bidra til å etablere norsk havbasert vind som en bærekraftig energileverandør til Europa. Skal vi få til dette må vi få på plass et mye sterkere industrielt lokomotiv enn vi har i dag som kan bidra til å utvikle teknologi, infrastruktur og kommersielle løsninger. Et slikt industrielt løft kan sammenlignes med det som historisk er gjort innen vannkraft, olje og gassindustri i Norge.